Ziele/ Στόχοι

Das Ziel der Schach-AG ist einerseits die Kinder für das Schachspiel zu begeistern. Das funktioniert naturgemäß am Besten durch einen spielerischen Ansatz. Andererseits geht es mir darum, die Kinder aus der Regelschule und dem SESB Bereich bewusst zusammenzubringen.

Erst durch die gemeinsame Auseinandersetzung mit einem Thema entwickelt sich bei den Schülerinnen und Schüler eine Motivation sich auch mit Schülerinnen und Schüler der anderen Sprache und Kultur zu beschäftigen. Dadurch schafft man bei den Kindern Gemeinsamkeiten. Daran können sie sich ausprobieren, reiben, einen Teamgedanken entwickeln. Mit anderen Worten sie erwerben Handlungskompetenz. Sie sammeln also bewusst Erfahrung im Umgang mit Personen anderer Kulturen und Sprachen. Barrieren jeglicher Art, Stereotypen und Vorurteile werden dadurch langfristig abgebaut.

Στόχος είναι μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες να προσεγγίσουν τα παιδιά το παιχνίδι και τους κανόνες και πάνω από όλα να το αγαπήσουν. Επιπλέον, μέσα από μια διαθεματική προσέγγιση ,το μάθημα θα προσαρμόζεται με την σχολική πραγματικότητα των μαθητών, ώστε έτσι να επιτευχθεί η σύνδεση με προϋπάρχουσες γνώσεις και εμπειρίες των παιδιών.

Πέρα από αυτό τον στόχο η πρόθεσή μου είναι να φέρω τα παιδιά από το κανονικό σχολείο σε επαφή με τα παιδιά του Ευρωπαικού. Μέσα από την ενασχόληση με ένα κοινό θέμα ή παιχνίδι διαμορφώνεται και αναπτύσσεται στους μαθητές ένα κίνητρο να ασχοληθούν με τους συμμαθητές τους που μιλούν διαφορετική γλώσσα. Δημιουργούνται κοινά ενδιαφέροντα και οι προυποθέσεις για την ανάπτυξη ενός ομαδικου πνεύματος. Με άλλα λόγια, τα παιδιά αποκτούν εμπειρίες στην συνανστροφή με ανθρώπους άλλων πολιτισμών και γλωσσών. Στερεότυπες σκέψεις και προκαταληψεις μειώνονται έτσι μακροπρόθεσμα.